The Amazing Slideshow Addon!

Vilt-Valkenburg

7 t/m 10 augustus 2025

Praktische informatie

Lekker sportief bewegen en genieten voor jong en oud.

Meedoen aan deze vierdaagse is voor iedereen mogelijk, zeker de afstand van 8-14 en 21 km is voor ieder gezond mens goed te doen, zonder dat hiervoor extra trainingen nodig zijn. De afstanden van 28 en 42 km vergen uiteraard enige training. Het heuvelachtig terrein wordt steeds zwaarder bij een grotere afstand. Het is daarom verstandig, als je niet zo goed getraind bent, de juiste afstand te kiezen. Voldoende en goede nachtrust zijn belangrijk. Een goed ontbijt ‘s morgens voor de start en op tijd eten en drinken onderweg, zorgen voor een goede balans in relatie tot verzuring van de spieren. Het gebruik van te veel alcohol onderweg is af te raden. Rust nooit zomaar op de grond, de afkoeling is te groot en dit resulteert in spierklachten. Gebruik goed zittend en ingelopen schoeisel, ook de ventilatie van de schoenen is erg belangrijk.

Waar U opletten moet.

Om de drukte enigszins te spreiden, hebben de deelnemers van de diverse afstanden elke dag hun eigen route. Het is belangrijk om bij de start en de rustplaatsen goed op de splitsingsborden van de diverse afstanden te letten, zodat je wel de goede route neemt. Na 7 à 8 km wandelen is een verzorgingspost ingericht, waar het Rode Kruis de medische verzorging voor haar rekening neemt. Tegen redelijke prijzen kan hier ook de innerlijke mens versterkt worden.

Gedrag in de natuur.

De Heuvelland4daagse is een wandelevenement, waarvan “wandelen door een fantastische natuur” ons kenmerk is. De natuur is erg kwetsbaar doordat er beschermde flora en fauna voorkomen. Het is niet vanzelfsprekend , dat je met zoveel mensen door mooie natuurgebieden kunt wandelen. De regels worden steeds strenger.

Elk evenement dient aan de voorwaarde daarin gesteld te voldoen. Daarom is het gedrag en houding van de deelnemer erg belangrijk voor het voortbestaan van een evenement, dat zich in een natuurgebied afspeelt.

We vragen elke deelnemer op de paden te blijven en de routes te volgen zoals deze zijn gemarkeerd, geen afval in de natuur te gooien, maar neem het mee tot op een rustplaats, waar voldoende gelegenheid is, om je van het afval te ontdoen. Je helpt de organisatie en de fantastische natuurgebieden, waar je de komende dagen verblijft en met volle teugen mag genieten.

Honden mogen uitsluitend aangelijnd mee. In de natuurgebieden wordt streng gecontroleerd, een bekeuring kost € 120,-

Waarschuwing voor “teken”. Een teek pak ‘m beet.

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kan de ziekte van Lyme veroorzaken als de teek te lang op de huid zit. Geef de teek dus geen kans.

  • Controleer altijd je kleding en lichaam als je in de natuur bent geweest.
  • Blijf op de paden en vermijd hoog struikgewas of hoog gras.
  • Vind je tijdens de controle een teek, verwijder hem dan met een tekentang of meld je bij het Rode Kruis.

Teken kunnen het best verwijderd worden met een tekenpen. Daarna de plaats van de beet ontsmetten met alcohol of jodium. Door een tekenbeet kan de bacterie Borrelia burgdorferi in het bloed terechtkomen. Een besmetting is te zien aan een rode ring ± 14 dagen na de beet, die optreedt op de plaats van de beet. Je voelt je grieperig, koortsig, hebt vaak last van de ogen en algemene malaise. Het is dan raadzaam een arts te raadplegen, omdat de bacteriële infectie dan nog goed met antibiotica is te behandelen. Onthoud dus altijd het tijdstip van de tekenbeet. Wordt de 1e fase niet op de juiste manier behandeld dan treedt de 2e fase op met spier, botzenuw en gewrichtspijn. Blijft dus alert op tekenbeten.